Sundhed som varer hele livet

30 maj 2019
Astrid Pedersen
Sundhed som varer hele livet

Det kan virke bagvendt, men det kan faktisk godt lade sig gøre at gå for højt op i sin sundhed og sit fysiske helbred. Alting behøver ikke at gå op i hård motion, træning, og fedtfri mad. Faktisk er der meget, der tyder på, at mennesker, som dyrker regelmæssig (men ikke overdreven) motion og ikke er fanatiske omkring deres spisevaner, generelt er sundere end de, som har et alt for højt fokus på spise- og motions vaner.

Dette skyldes som regel, at en overdreven fiksering på motion og mad kan have grund i dybere liggende problematikker, og kan udvikle sig til en sygelig tilstand, som minder om anoreksi (også kaldet nervøs spisevægring) og bulimi (som dækker over overspisning og efterfølgende fremprovokerede opkastninger). Denne tilstand benævnes ortoreksi, og tilskrives dels det enkelte individs psykiske og mentale dispositioner, dels de nærmest uopnåelige idealer, som opstilles i medier og samfund.

Perfektionisme – ødelæggende for din fysiske og mentale sundhed

Især de sociale medier er store synder, når det gælder de urealistiske idealer. Når man på én gang helst skal være slank, i fysisk topform, og oven i købet have en lækker og stram krop – og samtidig skal forestille at føre en normal tilværelse med job eller uddannelse, familie og sociale forpligtelser, kan mange mennesker reagere med angst og fortvivlelse. Og så er basis lagt for en usund tilgang til sundhed, ernæring og motion.

Dyr den motion, som passer til dig – og spis i harmoni med din krops behov

Det absolut sundeste er at dyrke motion i et moderat omfang, som ikke giver anledning til skader eller overbelastning. Smidighed, styrke og udholdenhed kan sagtens opbygges og vedligeholdes uden at man skal gennemføre en Iron Man hvert år. Og man kan godt spise sundt uden at tælle kalorier ved hvert måltid.

Du kan få mere inspiration til din sundhed på sund-blog.dk

Flere Nyheder