Som psykolog skal man huske distancen
At være psykolog er ikke noget nemt arbejde, og en af grundene til dette er den svære balancegang med at komme for tæt på og hjælpe, hvor man kommer ind til patienterne, hvor det er meget personligt, men at man samtidig holder en professionel distance.
Den balancegang kan være virkelig svær at kapere for både patienter og behandlere, og det er et emne, som vi vil komme nærmere ind på i denne artikel.
Til at starte med slår vi dog lige et slag for en god psykolog: http://www.psykologiskcoaching.dk/
Det kræver sin uddannelse af blive en udlært psykolog, og man skal virkelig have styr på mange ting. Man ender måske med at bruge nogle metoder og behandle noget specifikt end andet, men omdrejningspunktet er altid at hjælpe.
Og det kan være svært på begge sider af bordet.
Den nærværende og fraværende psykolog
Lad os tage et klassisk eksempel med, at en psykolog har en patient, som har svært ved at åbne op. Så har man nogle værktøjer til, at man kan komme nærmere vedkommende, men dette kan også fejlfortolkes som, at man får en forbindelse og et forhold, som man kan misbruge.
Det er klart, at ved en god psykolog kan man netop krænge sit inderste ud og vide, at det ikke slipper ud. Og det er måske netop den distance, som er gavnlig at kende til.
Men patienten kan tolke dette som, at man nu har et bånd, der kan misbruges til at kime vedkommende ned og næsten stalke psykologen.
Omvendt skal psykologen også kunne holde sin egen distance.
Hvis man har en masse patienterne i løbet af en uge, så skal man høre på meget, og hvis man tager de oplevelser med hjem, så kan de være svære at slippe.
Derfor er nødvendigt at lægge arbejdskasketten, når man kommer hjem.