Mental sundhed – mere end mindfulness

04 september 2019
Astrid Pedersen
Mental sundhed – mere end mindfulness

Mindfulness er blevet et af tidens store mantraer. Med mindfulness kan man på det nærmeste kurere alt fra stress og depression til overspisning og andre dårlige vaner – i hvert fald hvis man skal tro på de selv udnævnte ”eksperter”. Der er selvfølgelig ingen tvivl om vigtigheden af at have hjertet og sindet med på livets rejse, og at kende betydningen af at leve og ånde i nuet. Men for at opretholde sin mentale sundhed, er det altså ikke nok blot at bekende sig til et tilfældigt modelune, hvilket mindfulness ofte kan betragtes som.

Lev sundt i dit eget tempo

Du kan nemlig hurtigt komme til at skyde skylden på dig selv, hvis du har det dårligt psykisk, på trods af at du praktiserer mindfulness konstant. Din psykiske og mentale balance er nemlig ikke udelukkende betinget af dine egne handlinger. Der kan ligge dybe og nedbundne mønstre til grund for dine eksistentielle kriser – og det kan sagtens være, at dit ubehag skyldes et traume eller et svigt i barndommen, som har forårsaget en angst lidelse.

Dette er noget, du bør tage meget alvorligt – og ikke blot affærdige med, at du sikkert bare er dårlig til mindfulness. I en sådan situation kan du faktisk risikere at få det værre af at skyde skylden på dig selv. Og så bør du mærke efter, om ikke det er på tide at opsøge professionel behandling i stedet.

Få hjælp – det er der ingen skam i

Du bør ikke opfatte det som et nederlag, hvis din mindfulness strategi slår fejl. Ingen af os er perfekte, og rigtig mange mennesker får først succes med at nå deres mål, når der ommer professionel hjælp ind over. Det er jo faktisk ikke rigtig muligt at trække sig selv op ved håret, man får blot ondt i hovedet, hvis man prøver for længe.

Flere Nyheder