Hvornår har man brug for en røntgenundersøgelse?

27 juni 2019
Anders Lundtang Hansen
Hvornår har man brug for en røntgenundersøgelse?

En røntgenundersøgelse er egentlig noget af et vidunder af en opfindelse, som har gjort lægernes og andre specialisters arbejde meget nemt, siden det blev opfundet og perfektioneret.

Faktisk er det at blive røntgenfotograferet blevet synonym med hospitalsbesøg og undersøgelse på lige fod med kanyler og hvide kirtler.

Essensen i en røntgenundersøgelse er, at man kan tage et billede af kroppen det sted, som man vil undersøge, eller for den sags skyld hele kroppen, hvis det skulle blive nødvendigt.

Men det er ikke et almindeligt fotografi, man ender med at have i hånden, for det er et, der kan kigge ind i kroppen og se skeletter eller andre niveauer af kroppen, hvis det skulle blive nødvendigt.

På den måde kan man se, hvor knogler eventuelt er brækkede, hvor der er forstoppelse af for eksempel ukurante objekter, der er endt i kroppen; eller man kan undersøge, hvor fremskredne forskellige sygdomme er.

Tandlægerne bruger det også for at se, hvordan det ser ud med ens tandsæt nede i munden i den forstand, at man kan se, hvordan tænderne kommer til at gro ud, når man er i en ung alder, eller hvis der er tegn på huller i tænderne hos patienten.

Før i tiden var man nødt til at skære folk op, som var det en operation, for at være sikker på, hvad man havde med at gøre, og alene sådan en forundersøgelse kunne være risikabel, hvis man greb det hele forkert an, baseret på gisninger.

Dette slipper man for nu, hvor man kan få et kig ind i kroppen på en skånsom metode, der ikke er farlig.

De første versioner af røntgenfotografier var dog lidt farlige, da de var en del radioaktive, men sådan ligger landet ikke længere.

Dog mente de første patienter, at røntgenbilleder måtte være djævelens værk, for hvordan kunne man ellers se skelettet hos folk, der ikke var døde?

Nu er det blevet videnskabens bedste ven.

Flere Nyheder